tisdag, oktober 21, 2008

Träna på en tomat

http://www.aftonbladet.se/wendela/jobbet/article3583656.ab

Den här artikeln får mig att tänka på kramar. Jag är en hejjare på att associera. Det är mycket som kan gå snett när man två halvfrämlingar ska byta kroppsvärme.

  • Det absolut viktigaste är att bägge parter är med på kramen. Tvekar den ena blir det lätt en märklig blandning av skaka hand kontra kramförsök. Genast blir man osäker på relationen.
  • Sen måste man veta vilket håll man ska luta sig. Vänster, höger? Lutar sig båda åt samma håll blir det ett kritiskt ögonblick tills allt stabiliserats.
  • En del putar bakåt med stjärten för minsta möjliga kroppskontakt. Kanske klappar de lite med händerna på din rygg samtidigt som de lutar huvudet så långt från ditt som möjligt. Denna typ av kram kan lätt uppfattas som helt onödig, då det känns som om krampartnern egentligen inte vill ta i dig med tång.
  • Man måste också bestämma hur hård kramen ska vara. Ju hårdare, desto genuinare. Men också klängigare, om vänskapen inte är så tajt. Kramens hårdhet kan lätt anpassas under kramens gång, det handlar helt enkelt om att känna av stämningen.
  • Ibland blir kramen ryckig och osäker. En sån kram lägger abrupt lite sordin på stämningen och kan ta ett tag att hämta sig ifrån.
  • Vissa använder bara en arm, en så kallad nonchalant kram. Ofta personer som har svårt att visa känslor.

Kontenta: kramteknik är inget man föds med och kan ta en livstid att lära sig. Kan vara bra att hålla sig undan.

Inga kommentarer: